Meer dan 100 jaar Fascinatie

Royal Fassin B.V. , een familiebedrijf, bestaat al meer dan 100 jaar. Graag zetten wij de gebeurtenissen uit deze 100 jaar voor u op een rijtje.

1910 Het begin

Op 23 november 1910 werd het bedrijf door Josef Langenberg in ’s-Heerenberg, Nederland opgericht. Josef Langenberg (1880-1938) werd als wees geadopteerd door de familie Fassin. De firma startte als een handelszaak in hoofdzakelijk chemische bestrijdingsmiddelen. 

1920 De oprichters

Xaver Fassin treedt als partner toe tot het bedrijf en zet de zaak voort na de dood van Josef Langenberg in de jaren twintig.

1930 Het bedrijf ontwikkelt zich

Het bedrijf groeit gestaag. Naast het handelen werd nu ook begonnen met de productie van het eerste eigen product: vliegenvangers. Dit was een typisch seizoensgebonden product,  aangezien vliegenvangers  met name in de zomer werden gebruikt. Om de productie echter het hele jaar gaande te houden, werd het besluit genomen om daarnaast drop te produceren. Een volstrekt logische stap, omdat mensen ’s winters last van keelpijn of verkoudheid hadden en drop aten ter verlichting. Aan de andere kant wordt drop vervaardigd van suikerstroop, een  hoofdbestanddeel dat ook voor de productie van vliegenvangers werd gebruikt. Vervolgens duurde het niet  lang meer voordat ook andere, op suiker gebaseerde producten zoals mentholpastilles of pepermuntjes, deel uitmaakten van het assortiment. 

1930-1950 Uitvinding Katjes drop

In de jaren 30 werd het vormgieten uit de kunststofindustrie overgenomen, waardoor het bedrijf in staat was een uitgebreider aanbod van dropproducten te vervaardigen. Toen werden ook de befaamde Katjes (drop in de vorm van een kat) ontwikkeld.
De zonen van Xaver Fassin werden volwassen en ze besloten allebei om in de snoepgoedindustrie aan de slag te gaan.
In 1950 nam Xaver Fassin het besluit dat zijn zoon Klaus Fassin de “gegoten” productie in Emmerich Duitsland (net over de grens) voor zijn rekening zou nemen, en dat zijn zoon Helmut Fassin de “getrokken” productie, zoals dropveters en de bekende jojo’s (gerolde dropveters), in ’s-Heerenberg zou overnemen. 

1950-1970 De specialisatie

Beide bedrijven groeiden gestaag. De naam van het Duitse bedrijf was Katjes Fassin GmbH & Co. KG, terwijl er in Nederland weer gebruik werd gemaakt van de oorspronkelijke naam, Langenberg-Fassin B.V. Hier werd de productie van chemische producten in de jaren ‘60 volledig stopgezet en concentreerde men zich nu alleen nog op de productie van dropproducten, die vanaf nu onder het merk “Nicolientje” verkocht werden.

1970-1990 Fassin de uitvinder van geëxtrudeerde fruitgum

Midden jaren ‘70 was Langenberg-Fassin B.V. het eerste bedrijf dat met de uitgebreide productie van getrokken, “geëxtrudeerde” producten begon. De techniek, ook afkomstig uit de kunststofindustrie, werd vervolgens uitgebreid en verfijnd. In het begin van de jaren ‘80 werd begonnen met de productie van geëxtrudeerde fruitgum, wat gelijktijdig ook het begin van de export betekende. De doorbraak van Langenberg-Fassin B.V. was in 1985 met de uitvinding van de zure suikeropstrooi voor fruitgum. De nieuwe smaakervaring leidde tot het succes van deze producten bij consumenten in de hele wereld. Daarmee werd een nieuwe trend gestart,  die tot vandaag de dag voortduurt en van groot belang is voor Royal Fassin B.V.

1990-2005 Nieuwe fabriek door groei

De uitvinding van de “zure” producten leidde tot een massieve groei van het bedrijf. In 1991 werd met de bouw van een nieuw fabriek in ’s-Heerenberg begonnen. Met de hogere eisen, die consumenten stelden aan een aantrekkelijke verpakking van de producten, werd het noodzakelijk een merk te ontwikkelen dat in de smaak viel van de doelgroep. Het silhouet van het nieuwe fabrieksgebouw was de oplossing. De door een Duitse architect ontworpen fabriek heeft twee torentjes wat in de volksmond leidde tot de naam snoepkasteel, Candy Castle. Die naam werd vervolgens als nieuwe merknaam gebruikt. Voor alle “zure” producten werd de merknaam “Sour Power” ontwikkeld, die precies beschrijft wat er bij het eten van de producten gebeurt: een zuur-zoete smaaksensatie. In het jaar 2001 was Langenberg-Fassin B.V. het eerste bedrijf dat een individueel verpakt, zuur product verkocht: de succesvolle Sour Power mat.

2005 Langenberg-Fassin B.V. wordt Fassin B.V.

2006 Introductie FASCINI®

Ter gelegenheid van de Internationale Süßwarenmesse (ISM), de internationale zoetwarenbeurs in Keulen, presenteerde Fassin B.V. het nieuwe internationale, overkoepelende merk FASCINI®. Bij de ontwikkeling van de naam werden twee namen/termen met elkaar verbonden die gelijktijdig een productboodschap bevatten: Fassini en Fascinatie. Voordat de familie naar Nederland kwam was de oorspronkelijke naam ‘Di Fassini’. Door verloop van tijd raakte men de “i” aan het einde kwijt. Dit bestanddeel van het merk staat op grond van zijn oorsprong garant voor Italiaanse levensvreugde en genot. Fascinatie als tweede bestanddeel van de naam is spreekt voor zich,  de producten zijn fascinerend en ze vallen in de smaak bij vele consumenten. Zo ontstond de naam FASCINI®.

Onder het overkoepelende merk bevinden zich zowel bekende als ook nieuwe producten, zoals bijv. SCOUBIDOU Creatables®, SOUR SNAGX®, FLEXIES®, SPUTNIX®, SCOOX® en RIP ROLL.  

2010 Koninklijke onderscheiding

Fassin B.V. vierde haar 100 jarig jubileum en verkreeg op 23 november 2010 het predicaat Koninklijk.

Een bijzondere verdienste voor een bedrijf. Wil een bedrijf in aanmerking komen voor een predicaat, dan moet aan veel voorwaarden worden voldaan. Zo moet er sprake zijn sprake zijn van continuïteit, exclusiviteit en originaliteit van productvoering en nationale en internationale bekendheid. 

2015 Multinationale speler - 30 jaar Sour Power

Royal Fassin B.V. is dé topspeler en specialist in de extrusie branche.

De product specialist die actief is op vele internationale markten.